Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Красен Станчев: Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета

Най-оптимистичният сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г., прогнозира икономистът

Красен Станчев: Трябва ни нов заем и актуализация на бюджета

Снимка: Bloomberg

България няма предвиден нов заем, а в ситуацията в борбата с коронавируса такъв ще бъде необходим. Ако за 10 дни загубите за икономиката са половин милиард, целият ни фискален резерв, достъпен за изразходване, ще бъде похарчен за 140 дни. Отделно, бюджетът не е актуализиран по отношение на заплати, както и на средствата за ограничаване на пандемията, коментира икономистът Красен Станчев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

"Реакциите на различните страни са различни исторически. Взимат се разнопосочни мерки, но имат едно и също направление и то е главно ограничаването", коментира той.

Красен Станчев е убеден, че има криене на данни по повод носителите на заболяването, например в Русия.

"Налива се ликвидност през банки при неособено ясни критерии", смята икономистът.

По думите на най-добрата схема за предоставяне на ликвидност е от бюджета или от Европейския съюз (ЕС) между много посредници, които познават най-добре своите клиенти.

"За 10 дни тези загубите в отрасли като транспорт и туризъм у нас ще са равни на сумата, която ще бъде разпределена през Българската банка за развитие, пресмята Станчев. - В такива случаи хората не могат да плащат данъци и да обслужват задълженията по кредитите си, затова банките предложиха тези кредити да не се смятат за лоши... Спира изпълнението на задълженията на длъжниците.“

Красен Станчев смята, че тези мерки са адекватни, но напомня че случаи като този с коронавируса и "особено в този случай, отделните юрисдикции се затварят в себе си“.

"Най-вероятно половината от носителите на вируса го пренасят с почти нулеви признаци за симптом. А събитието е толкова необикновено, че нито една здравна система не е подготвена", посочи икономистът

Красен Станчев прогнозира, че ще се увеличат бюджетните дефицити на държавите, а най-оптимистичният му сценарий е за криза, подобна на тази от 2008 г.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Борисов: По 50 лв. за пенсионерите докато има пандемия